Vadas csirkemell medvehagymás zabgombóccal

Vadas csirkemell medvehagymás zabgombóccal

Finom, laktató ebéd és a készítése közben egy egyszerű babaételt is össze lehet dobni a hozzávalókból, anélkül, hogy külön főznénk. 🙂

Hozzávalók:

zabgombóchoz (mérettől függően kb 10 db):
6 szelet szárazabb kenyér (elhagyható, helyettesíthető több zabpehellyel)
1 csésze zabpehely
1-2 db tojás
1 marék medvehagyma apóra vágva (vagy újhagyma zöldje, metélőhagyma, esetleg petrezselyemzöld)
ízlés szerint só, bors
+ pici forró víz

mártáshoz:
1/2 kg csirkemellfilé apróra vágva
pici olívaolaj
3 db sárgarépa
1 db fehérrépa
1 nagy vöröshagyma
1 ek mustár (dijoni ha van)
3 db babérlevél
1 db tejföl
ízlés szerint só, bors, vegeta, kakukkfű

A zabgombóchoz egy tálban apóra csipkedjük a kenyeret és hozzáöntjük a zabpelyhet. Ráöntünk éppen annyi forró vizet, ami feláztatja és megpuhítja (de ne álljon rajta a víz!). Fűszerezzük és belekeverjük a medvehagymát, majd hozzákeverjük az előtte felvert tojást. Először érdemes 1 tojást hozzáadni…ha már az is összefogja és puha gombócokat tudunk belőle formázni vizes kézzel, akkor a másik nem is kell.
Forró vízben addig főzzük őket, míg feljönnek a víz tetejére (pár perc), majd kiszedjük hűlni. Ha kihűlt (úgy keményebb, nem esik szét), akkor egy kevés zsiradékon át is piríthatjuk serpenyőben.

A zöldségeket karikákra vágjuk és annyi vízben, ami épp ellepi fedő alatt puhára főzzük, majd bot turmixszal krémesre turmixoljuk.
Kevés olajon pirítsuk meg az apróra vágott csirkemellet. Öntsük fel a turmixolt zöldségekkel, mustárral, fűszerezzük és főzzük össze. A végén keverjük hozzá a tejfölt is és ha hígabbra szeretnénk, akkor egy kis vizet (vagy tejet, tejszínt).

No Comments

Leave a Reply