Legmagos és paradicsomos tortilla lapok
Tökéletes tortilla, könnyen nyújtható, nem ragad le és sütés után sem szárad ki, lesz törékeny. Egyik kedvenc strandos ételem. Megtöltve, feltekerve hűtőtáskában ki lehet vinni a strandra. Épp elég ha kivéve, a napon átmelegszik kicsit és már ehető is. De vendégvárónak is tökéletes. Külön tálalva a tortilla lapokat, kis tálkákban a különböző krémeket, húsokat, feltéteket mindenki kedvére válogathat. 🙂
Hozzávalók a lenmagos verzióhoz (6-8 tortilla laphoz):
1/2 kg búzaliszt (a fele lehet kukoricaliszt)
4 ek vaj (vagy olaj)
1,5 tk sütőpor
1,5 tk só
1 kis poharas natúr joghurt (elhagyható, de ekkor több víz kell bele)
kb 3/4 cs langyos víz (2 dl-es csészével mértem)
5 ek lengmag
Hozzávalók a paradicsomos verzióhoz (6-8 tortilla laphoz):
1/2 kg búzaliszt (a fele lehet kukoricaliszt)
4 ek vaj (vagy olaj)
1,5 tk sütőpor
1,5 tk só
1 kis poharas natúr joghurt (elhagyható, de ekkor több víz kell bele)
kb 1/2- 3/4 cs langyos víz (2 dl-es csészével mértem)
1 kicsi konzerv paradicsom sűrítmény
A joghurt elhagyható a receptből, viszont anélkül sokkal törékenyebb lesz a tortilla ha már kihűlt. Nem annyira jól tekerhető.
A lisztet, sütőport, /lenmagosnál a lenmagot/, sót egy tálban jól elkeverjük. Hozzáöntjük az olajat, joghurtot, /paradicsomosnál a paradicsom sűrítményt/ és gyúrni kezdjük. Fokozatosan annyi vizet öntünk hozzá, amennyit még felvesz a tészta (kb 3/4 csésze). Puha tésztát kell kapnunk. A tésztát egyforma gombócokra osztjuk. A gombócokat először kézzel ellapítjuk, amennyire csak tudjuk, majd nyújtófával vékony, pár mm-es lapokká nyújtjuk. A ‘mesterek’ szerint nyolcadfordulatokkal, forgatva kell nyújtani, hogy szép kerek legyen. Fontos, hogy sok liszt legyen a deszkán és a tésztán is, különben könnyen leragad, kiszakad.
A kész lapokat forró, nagy teflonos serpenyőben vagy vaslapon, olaj nélkül kisütjük. Amíg az egyik sül, nyújthatjuk a másikat. A tésztát érdemes a nyújtófára tekerni és úgy vinni a serpenyőhöz, hogy ne szakadjon ki a kezünkben. Sütés közben gyakran kell forgatni, ettől lesz szép hólyagos, foltos mindkét oldala. 2 tortilla sütése közt egy szalvétával mindig töröljük ki a serpenyőből az odaégett lisztet. Hamar megsülnek. Kb 5 perc.
Ha megsültek szedjük tányérra és egy másik tányérral takarjuk le őket tálalásig. Így nem száradnak ki, töredeznek töltéskor, sőt a párától szép puhák lesznek.
Feltétek kedvünk szerint lehetnek:
darálthús, bab, kukorica, hagyma, chili, salsa, más zöldségek
csirkemell, olívabogyó, feta sajt, zöldségek, tzatziki
sajt, felvágott, zöldségek – reggelire
hal vagy rák, pár csepp lime lé, friss koriander vagy menta, chili
Megkenhetjük pl:
tzatzikivel
fokhagymás, oreganós joghurttal
fokhagymás fetakrémmel
paradicsomszósszal
majonézzel
sajtkrémmel
Érdemes kipróbálni a spenótos tortilla-t is!
No Comments