25. törtkrumpli recept

25. törtkrumpli recept

Alaprecept:

1 kg főtt krumpli
1/2-1 db vaj
1 csésze tej

Változatok:

1. tejfölös: babérlevéllel főzzük, tej, vaj helyet tejföllel készítsük, csipet szerecsendióval fűszerezzük
2. diétás: tej, vaj helyett a főzővízzel és kevés natúr joghurttal krémesítsük
3. sült paprikás: sült pritamin paprika, kakukkfű, fokhagyma, bors, olívaolaj
4. pokoli: borssal, chilivel, fokhagymával ízesítsük
5. zöldfűszeres: tetszés szerinti zöldfűszert keverjünk bele, pl. rozmaring, petrezselyem, metélőhagyma, zöldhagyma
6. sült hagymás: előre megpirított, kockákra vágott hagymát keverünk bele
7. ropogós fokhagymás: 3 ek olívaolajon ropogósra pirítunk 8 gerezd vékonyra szeletelt fokhagymát. az olajat a krumplihoz keverjük, a ropogós fokhagymát a tetejére szórjuk
8. halakhoz: friss kaprot, fokhagymát keverünk bele és tej helyett kevés joghurtot
9. rozmaringos: friss rozmaringot, kevés reszelt citromhéjat, levet keverünk bele
10. pikáns almás: 2 pucolt almát megpárolunk 1/4 csésze ciderben, hozzáadjuk a krumplihoz, majd együtt törjük össze.
11. zöld: spenótot, fokhagymát keverünk bele
12. mediterrán: apróra vágott aszalt paradicsomot, olívaolajat, rozmaringot/bazsalikomot, fokhagymát (esetleg fekete olajbogyót) keverünk bele
13. görög: feta sajtot, oreganot, vaj helyett olívaolajat keverünk bele
14. indiai: kevés olívaolajon megpirított koriander, kömény és mustármagot, kurkumát keverünk bele
15. mexikói: kukoricát, chilit keverünk bele
16. currys: curryt és tej, vaj helyett főzőtejszínt keverünk bele
17. karfiolos: a krumpli mellé főzéskor karfiolt is teszünk, majd együtt törjük össze
18. brokkolis: a krumpli mellé főzéskor brokkolit is teszünk, majd együtt törjük össze
19. zelleres: a krumpli mellé főzéskor zellergumót is teszünk, majd együtt törjük össze. petrezselyemmel fűszerezzük
20. zöldborsós: miután összetörtük, kevés olívaolajon megpirított borsót keverünk bele
21. baconos: pirított bacon kockákat keverünk vele a vaj helyett
22. sajtos: forrón reszelt sajtot vagy sajtkrémet keverünk bele, petrezselyemmel megszórjuk
23. juhtúrós: juhtúrót, apróra vágott ruccolát keverünk bele. a tetejét megszórjuk pirított dióval
24. magvas: pirított lenmagot, szezámmagot, tökmagot, napraforgómagot keverünk bele
25. magyaros: olajon megpirított hagymakockákat, kevés fűszerpaprikát és tejfölt keverünk bele

1 Comment

  • Kristó Attila on 2012-10-12

    26. próbáld ki úgy is, hogy:
    krumpli, só, vaj, _tejföl_, _majonéz_, tej.
    nagyon lightos, krémes lesz.
    Tálalásnál frissen őrült feketeborssal fűszerezve a tetejét: mmmm.

Leave a Reply