Étcsokis-kiwis tápióka puding

Étcsokis-kiwis tápióka puding

A pohárkrém alapja tápióka puding. Ezt tetszés szerint ízesítheted kókusszal, csokiöntettel, mogyorókrémmel, lekvárral, fahéjjal, magvakkal, friss gyümölcsökkel vagy gyümölcspürével, akárcsak egy zabkását. Én most egy diétás, chia magos-kiwis-étcsokis verziót készítettem, kakaóbab töretes csokival a tetején.

A pohárkák a Pepcoból vannak. Nagyon praktikusak, a tetejükön lévő kis felgömbbe lehet a puding tetejére szórható magvakat (dió, mogyoró, kókuszpehely, mandula, chia, zabpehely stb.), aszalványt, csokidarabokat, kekszet, műzlit tenni, így nem ázik el.

Tápiókát, chia magot, konjac lisztet diétás boltban lehet beszerezni. A tápióka nagyon kiadós, 6 pohárnyi tápióka pudinhoz mindössze 10 dkg kell. Páramentesen záródó dobozban nagyon sokáig nem romlik meg.

 

Hozzávalók (6 pohárnyi lesz):

tápióka puding:
10 dkg tápióka gyöngy
2,5 dl víz
5 dl cukormentes kókusztej 
ízlés szerint édesítő (pl. negyedannyi)
csipet vanília

étcsoki puding:
fél tábla cukormentes étcsoki
1 pohár kókusztej
2 ek kakaópor
ízlés szerint édesítő (pl. negyedannyi)
konjac liszt

kiwi püré:
2 db nagy kiwi
1 db édes körte
1 csapott ek chia mag
konjac liszt
(édesítő, ha valakinek savanyú)

A tápióka pudinghoz a tápiókát beáztatjuk a vízbe. Várunk kb 10 percet, míg teljesen megszívja magát a vízzel. Ezalatt felforraljuk a kókusztejet, majd forráskor a beáztatott tápiókát hozzáöntjük. Folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, míg puding állagúra sűrűsödik. Ez mindössze pár perc. Ekkor levesszük a tűzhelyről és hozzáadunk ízlés szerint édesítőt és vaníliát. Ahogy hűl még sűrűsödni fog, így én ha túl sűrűnek talalálom, akkor szoktam hozzákeverni egy kis plusz hideg kókusztejet. Így krémesebb állaga lesz. Elosztom a hat pohárba. Amíg megdermed, elkészítem a csokipudingot.

A kókusztejet felforralom és felolvasztom benne a csokit és kakaóport. Levéve a tűzről édesítőt adok hozzá és óvatosan szórva, folyamatosan kevergetve annyi konjac lisztet, hogy összesűrűsödjön. A konjac lisztet nagyon lassan kell szórni és azonnal elkeverni, különben összeáll, mint a zselatin! Nem kell túl sokat adni hozzá, mert még állásában nagyon sokat fog sűríteni a pudingon. Kb kétszer sűrűbb, keményebb lesz, mint amilyennek frissen elkeverve látszik. A konjac liszt óriási mennyiségű folyadékot képes felvenni, besűríteni.
A csokipudingot a kissé már kihűlt, megdermedt tápiókára kanalazom. Forrón összefolyna a 2 réteg. Hagyom ezt is hűlni, dermedni kicsit. 

Közben elkészítem a kiwi pürét. Ehhez 2 kiwit és 1 körtét megpucolok. Aprítógépben vagy turmixgépben krémesre turmixolom. Hozzáadok egy kis chia magot, hogy legyen benne rost is. Lassacskán szórva ehhez is adok egy kis konjac lisztet, hogy sűrűbb legyen, ne folyós. A dermedt csokikrém tetejére kanalazom.

Végül aprított, kakóbabtöretes csokival díszítem és a hűtőben lehűtöm.

Kiwi helyett más gyümölccsel is érdemes kipróbálni. Mangóval isteni!

 

No Comments

Leave a Reply