Házi bolognai lasagne

Házi tésztával, szósszal készült lasagne. Sokkal olcsóbbra jövünk ki így, hogy mi készítünk el mindent, mintha lasagne tésztát vagy bolognai alapot vennénk hozzá. Persze időigényes, de finom is. Jó vendégváró étel. Elkészíthetjük és összeállíthatjuk már előre. Betesszük tepsistől a hűtőbe, majd mikor megérkeznek a vendégek csak bedobjuk a sütőbe. Így friss, forró lasagneval kínálhatjuk őket, mégsem kell a konyhában rostokolni, hanem bemehetünk addig beszélgetni velük, míg megsül. 🙂

Hozzávalók (6-8 adaghoz):

tésztához:
4 db tojás
pár csipet só
annyi liszt, amit felvesz (kb 40 dkg)

bolognai szószhoz:
kevés olaj
1 jó nagy sárgarépa
1 db fehérrépa
2 db hagyma
1/2 fej fokhagyma
5-6 paradicsom
1 konzerv darabolt paradicsomkonzerv
1 nagy konzervparadicsom
ízlés szerint só, bors oregano, bazsalikom, chili
90 dkg darálthús

besamelhez:
1/2 vaj
2 ek liszt
1/2 l tej
ízlés szerint só, bors, fokhagyma
esetleg kevés reszelt sajt

tetejére:
reszelt sajt, fűszerek

A tésztához lisztet szórunk egy tálba (összesen úgy 4 csészényi kell majd), sózzuk, majd hozzáütünk 4 tojást. Tésztává gyúrjuk, miközben ha kell adagolunk még annyi lisztet hozzá, amit felvesz. Tésztanyújtó gépen lapokká nyújtjuk. A kész lapokat meglisztezzük és félretesszük.

A bolognai raguhoz kevés olajon megpirítjuk a felkockázott zöldségeket, majd felöntjük annyi vízzel, ami ellepi és puhára főzzük. Ha megfőtt pépesre turmixoljuk. Persze lehet előre reszelni vagy szétfőzni is, de szerintem így a leggyorsabb. Akár nyersen is le lehet őket turmixolni, beleönteni egy edénybe és úgy megfőzni. Hozzáadjuk a húst, a fűszereket és a konzerv paradicsomot és sűrűre főzzük.

A besamelhez egy serpenyőben a melegedő vajon elkeverjük a lisztet (nem kell megpirítani). Felöntjük a tejjel, fűszerezzük és csomómentesre/ állandóan keverve megvárjuk míg besűrűsödik. Ezt készítsük el a legutoljára, mert ha áll még sűrűsödni fog. Bár ezen is lehet segíteni, egy kis tej utántöltésével.

Egy jó nagy tepsi aljára teszünk egy kicsit a raguból (hogy a tészta ne égjen oda). Rá egy réteg tésztalapot és újra szószt. Így váltogatjuk tovább a tésztalapokat, bolognai ragut, besamelt, míg meg nem telik a tepsi. (egy rétegbe is tehetjük a besamelt a raguval…én minden réteget picit meglocsoltam besamellel) A legtetejére besamel kerüljön, erre pedig jó sok reszelt sajt.

Előmelegített sütőben kb 180-200 fokon készre sütjük. A házi tésztának nem kell olyan sok idő, mint a száraztésztának. Érdemes megkóstolni egy darabka tésztát, hogy megsült-e.

 

No Comments

Leave a Reply