Borókabogyós sült szarvasnyak “vadas” burgonyapürével

Borókabogyós sült szarvasnyak “vadas” burgonyapürével

Egy szép nagy szarvasnyakat sütöttem. De mivel nem nagyon szeretjük a csontról szedegetni a húst így annyira puhára sütöttem, míg omlós lesz és könnyedén leválik a csontról. Aztán felvagdostam darabokra, majd visszatettem még pár percre a pecsenyeszaftba főni, így a fűszer is jobban átjárta a húst.

Hozzávalók:

húshoz:
1 db szarvasnyak
olívaolaj (én rozmaringos, fokhagymás olajat használtam)
pár szem borókabogyó durvára őrölve
bors durvára őrölve
kakukkfű, rozmaring
ízlés szerint só
1 fej fokhagyma szeletekre vágva
3 fej vöröshagyma nagyobb cikkekre vágva
esetleg vörösbor

“vadas” burgonyapüréhez
kb 6 szem krumpli
3 nagy sárgarépa
1 fehérrépa (ami nem fás)
ízlés szerint só, durvára őrölt bors
2 babérlevél
csipet szerecsendió
kb 1 ek dijoni mustár (vagy sima)
1/2-1 pohár tejföl

mézes mustáros salátaötet:
méz, olívaolaj, bors, só, dijoni mustár és kevés víz keveréke

A húst érdemes előző nap már bepácolni a fenti fűszerekbe (olajjal elkeverve). Nyugodtan használjunk a szokásosnál több olívaolajat, mert a hús nagyon száraz és zsírmentes. Vágjuk be jó mélyen pár csíkban körbe egészen a csontig. Így könnyebb lesz majd lefejteni a csontról, ha már megpuhult. A vágásokba is nyomkodjunk fűszert, fokhagyma szeleteket. Tegyük egy kiolajozott tepsibe, majd a maradék fokhagymát és vöröshagymát szórjuk köré. Öntsünk alá 1-2 nagy pohár vizet (vagy vörösbort), fedjük le alufóliával és 220 fokos sütőben így pároljuk addig míg teljesen puha nem lesz. (ez kb 2-3 óra) Ha elforrna, pótljuk alatta közben a vizet.
Ha megpuhult vegyük ki, forrón fejtsük le róla a húst, daraboljuk fel, majd tegyük vissza a tepsiben maradt 2 ujjnyi hagymás szaftba. Szórjuk meg újra egy kis sóval és fűszerrel és tegyük vissza sülni, míg a teteje ropogós, piros nem lesz.

A burgonyapüréhez megfőzzük a felkockázott krumplit, répát, fehérrépát sóval és babérlevéllel. Leszűrjük, kivesszük a babérleveleket és durvára passzírozzuk, majd hozzákeverjük a többi hozzávalót is.

Én salátát is készítettem mellé, mézes mustáros öntettel. Az öntethez a fenti hozzávalókat alaposan elkeverjük.

No Comments

Leave a Reply