Triplacsokis körte torta

Triplacsokis körte torta

Tesóm szülinapjára csináltam.

Hozzávalók:

2 konzerv körte befőtt ( a torta tetejére + körtés szirupba)
2 tábla étcsoki nagyobb forgácsokra reszelve (torta bevonására, tejszínes krémbe, a körték bevonására )

Sötét kakaós tortalaphoz:
2,5 cs cukor
2,5 cs liszt
1,25 cs kakaópor
2 tk sütőpor
2 tk szódabikarbóna
1 tk só
3 nagy tojás
1,5 cs tej
3/4 cs olaj
3 tk vanília aroma
1/2 cs meleg víz

tejszínes krémekhez:
2 doboz (4 dl) tejszín
1 csomag habfixáló
1/2 bögre porcukor
1 marék reszelt csoki
1/2 bögre kakaópor

körtés sziruphoz:
apróra vágott körte darabok
1 dl körtelé
2 ek cukor
1 ek étkezési keményítő 3 ek vízzel elkeverve
1 ek vilmoskörte aroma

3 részletben elkészítjük a kakaós tortalapot.
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A por állagú hozzávalókat alaposan elkeverjük (első 6). Majd robotgéppel folyamatosan kevergetve hozzáadjuk a többit is. Híg, folyós tésztát kell kapnunk. Egy csatos, kerek tortaformát jól kivajazunk és megszórunk kakaóporral. Beleöntjük a tészta 1/3-át (kb 2 nagy merőkanálnyi) és betesszük sülni. 20 percig (vagy tűpróbáig) sütjük. Kivesszük hűlni, betakarjuk egy konyharuhával, majd elkészítjük ugyanígy a maradék 3 lapot is.
Megjegyzés: Ne próbáld meg egyben kisütni, mert a széle megég, mire a közepe és belseje egyáltalán megsül, ráadásul nem lesz egyenletes, hanem feldagad és kireped a közepe. Ha mégis ezzel próbálkoznál, akkor nagyon alacsony hőfokon próbáld sütni sokkal több ideig, mert vastag a tésztaréteg, aminek át kell sülnie.

Kétféle tejszínes krémet készítünk. Először felverjük a 2 doboz tejszínt a habfixálóval és porcukorral, majd kettéosztjuk kb 1/3 – 2/3 arányba. A kisebb adaghoz szórunk 1 marékkal a reszelt csokiból. Sztracsatella szerű krém lesz. A nagyobb adaghoz robotgéppel hozzákeverünk 1/2 bögre kakaóport, vagy ízlés szerint annyit, hogy szép barna csokikrémet kapjunk. Ha kész, tegyük hűtőbe.

A 2 doboz körtéből kiválasztunk 5 db formásabbat, ezeket majd csokiba mártjuk. A többi körtét vágjuk apróra, és a cukorral egy kicsit karamellizáljuk meg. Öntsük fel kb 1dl körtelével és forrósítsuk fel. 1 evőkanál keményítőt keverjünk el 3 ek vízzel és ezzel öntsük fel az egészet, majd sűrűn kevergetve forraljuk míg besűrűsödik. Ha kész, várjuk meg míg picit kihűl és keverjünk hozzá 1 ek vilmoskörte aromát. Tegyük félre hűlni.

Ha kihűlt a körte szirup és a tortalap állítsuk össze a tortát. Az első réteg tortalapra kenjük rá a körte szirup felét, majd a sztracsatella krém felét. Tegyük rá a második lapot és kenjük rá a maradék körte és sztracsatella krémet. Fedjük le a 3. lappal. A kakaós tortalapot  nem áztatja át a körte leve, mert ez egy tömör, keményebb tészta. Kívülről vonjuk be az összes csokis-tejszínes krémmel és az oldalát szórjuk meg reszelt csokival.

A csokis körtéhez a maradék reszelt csokit tegyük egy kisebb (pl műzlis) tálba és adjunk hozzá 2-3 vékony szelet vajat. Tegyük a mikróba és kisebb fokozaton lassan, többször kivéve és megkeverve olvasszuk meg (vagy gőz fölött).  A körtéket először jól csepegtessük le, vagy itassuk fel róluk egy szalvétával a folyadékot (különben nem ragad rá a csoki) majd egy villával megfogva mártsuk a külső felüket a csokiba és tegyük a torta tetejére.

A körték mellé még faragtam a tetejére dísznek a levágott, felesleges tortalap darabokból és piskóta tallérokból leveleket.

No Comments

Leave a Reply